Min fertilitetsläkare är mammaledig (och annat man måste stå ut med)

Jag har skrivit en hel del om Dr B, fertilitetsläkaren. Hon är den bästa läkare man kan tänka sig. Kunnig och omsorgsfull, varm och empatisk. Professionalism och medkänsla i en enda liten entusiastisk vitrocksklädd person. Jag tänkte många gånger under behandlingarna som hörde till IVF1, att om vi hade träffats under andra omständigheter, Dr B och jag, hade vi kanske kunnat bli vänner. Hon är bara några få år äldre än jag.

Så när jag äntligen hade kommit fram till att det var dags för nästa IVF-försök var det självklart Dr B vi kontaktade. Men vi fick inget svar. Inte förrän ett par dagar senare när Dr B:s kollega, Dr S, hörde av sig.

Dr B var mammaledig. Hon hade fått barn. Bara sådär.

Vi gillar verkligen Dr B, så vi unnar henne naturligtvis all lycka i världen, inklusive mammalycka. Men oj vad vi kände oss övergivna.

Dr S tar hand om oss nu. Hon är erfaren och kunnig, en av klinikcheferna. Hon är också mycket upptagen, just därför. Ibland går det väldigt fort. Efter en viss inledande irrationell antipati från min sida (mest för att Dr S inte var Dr B, och för att hon missförstod mig i ett halvkritiskt skede) har jag funnit mig tillrätta i situationen. Det blir bra det här. Dr S vet vad hon gör, och vi har varit med förr. Det här kan också fungera.

Men om jag träffar Dr B igen ska jag fråga hur det kändes att ha stor mage bland par som längtar sig fördärvade efter barn. Det är nog inte heller lätt.

7 svar till “Min fertilitetsläkare är mammaledig (och annat man måste stå ut med)

 1. Lycka till, hoppas verkligen att det går vägen denna gång. Statistiskt sett borde det göra det i alla fall.

  Jag undrar lite över det du skrev om strikta regler angående hur länge embryon får odlas i Tyskland, vore jätteintressant att höra mer om detta. Jag är också utlandssvensk, och i landet där jag bor är det vanligt att embryona odlas till femdagarsstadiet. Det var det första min specialist sade till mig när vi bestämt oss för IVF att embryona skulle bestämt odlas till blastocyster för att maximera chanserna. Jag undrade om det inte var större risk att det inte skulle finnas några embryon alls att sätta tillbaka då, men hon hävdade att det är bättre att skilja agnarna från vetet utanför livmodern än inuti, alltså efter återföring, för att undvika besvikelse.

  Dessutom hävdar hon med bestämdhet att möjlighet att odla till blastocyster handlar om kvaliteten på labbet och inget annat. Jag fick ut fem ägg, tre befruktades och två klarade sig till dag 5. Färskåterföringen gick åt skogen (jag är övertygad om att det var pga att jag var lite överstimulerad och mådde PYTON efter behandlingen) men frysåterföringen tog och jag är nu i v 8 (håll tummarna!).

  Det finns studier på gång för att bevisa att många gånger är det bättre att frysa alla embryon och låta kroppen återhämta sig innan återföring sker, särskilt om man är lite överstimulerad. Jag är helt övertygad om att frysåterföring gjorde susen för mig i alla fall.

  Håller tummarna för dig, hoppas att du inte mår alltför dåligt av sprutorna. Jag hade också Gonal-F. Kram.

  • Hej a!
   Grattis till den lyckade frysåterföringen! Hoppas att det går bra nu!

   Jag har också hört att äggstimuleringshormonerna är till skada för implantationen. Men färska embryon mår väl i allmänhet bättre än frysta? Det är ju inte som att frysning och tining är det skonsammaste man kan utsätta ett litet embryo för… I framtiden kanske det blir rutin att utvärdera hur kvinnan mår efter äggplocket innan man bestämmer sig för återföring direkt eller att frysa alla embryon.

   Vår fertilitetsläkare har nämnt att den tyska lagstiftningen är strängare än i Skandinavien, men jag vet inte detaljerna, för vi har än så länge inte behövt några specialtillstånd. Främst är det reglerna kring vilken diagnostik man får göra på embryona som är väldigt sträng om jag minns rätt. Jag tror att det beror på en rädsla för att på genetisk väg ta fram en ”övermänniska”. Vilket ju är fullständigt befängt, speciellt när man beaktar att sena aborter på grund av kromosomfel är mycket vanligare här än i Sverige. Jag tycker ju att det är mer humant, både för foster och moder, att välja bort skadade embryon snarare än att utföra aborter i 18:e graviditetsveckan. All preimplantationsdiagnostik (PID) var helt förbjuden i Tyskland fram till 2010(!) men nu är det tillåtet med PID för att undvika svåra sjukdomar. Angela Merkel röstade mot detta förslag…
   Det är även förbjudet att använda könsceller från döda personer. Så om ett par har embryon i frysen och han dör, får hon inte bli gravid med embryona. När vi frös våra embryon i förra försöket fick vi skriva under papper där vi lovade att omedelbart meddela kliniken om en av oss skulle dö.

   Men jag lyckas inte hitta någon information om hur länge man får odla embryona. Jag måste nog fråga läkaren om det här.

 2. Hon kanske också fick ta till lite hjälp. Putta in lite extra hormoner…

  • Fullt möjligt. Min man påstår att det måste vara bra att vara gravid som fetilitetsläkare. Ungefär som att vara frisör med snyggt hår eller tandläkare med vackra tänder…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s