Ruvardag 5. Allt är farligt.

Femte dagen. Gott om tid att känna efter. Mina enda förhållningsorder för ruvningen var att inte sporta den närmaste veckan. Och att i övrigt bete mig som om jag vore gravid. Det är den sista biten som trasslar till det. Exakt hur försiktig måste man vara som nästan-gravid? Är det farligt att nysa? Hosta? Skratta tills man kiknar? Och hur är det nu med maten? Fisk och ost? Vad var det man inte fick äta? Jag har upptäckt att mackor på café är rena minfältet. Det är feta-, chèvre- eller brieost i allting. Om det inte är lufttorkad skinka. Eller lufttorkad skinka med brieost.

Jisses.

När allting är farligt, inklusive att oroa sig, har jag bestämt mig för att ingenting är farligt. Jag låter bli det uppenbart ohälsosamma, som ost-å-vin och amatörboxning. I övrigt vaggar jag runt i upphöjt ruvarlugn och låter mig inte stressas av någonting. Jag gör allting långsamt. Jag går långsamt. Jag äter långsamt. Jag dricker te långsamt. Och långsamheten liksom smittar av sig på resten av livet. Jag blir inte stressad längre. Och det är en riktig bedrift för att vara mig.

När jag nu har slutat vara stressad har jag istället börjat blicka inåt. Är det kanske ett litet tidigt graviditetstecken på gång? Kanske?

Dessa tecken har jag upplevt:

 • Brösten är svullna, stela och ömmar. Graviditetstecken!? Mja, det började redan under sprutfasen. Snarast har det mildrats något sedan återföringen.
 • Magen putar. Graviditetstecken!? Mja, det här började också under sprutfasen. Faktiskt ganska exakt fem minuter efter första Gonal-sprutan.
 • Jag är trött, yr och får lätta svimningstendenser om jag reser mig upp för fort. Graviditetstecken!? Mja, lågt blodtryck har jag haft hela livet. Tröttheten är troligen en reaktion på all stress under sprutandet och äggplockandet och återförandet. Och så är jag fysiskt inaktiv på ett sätt jag inte brukar vara, så en del av segheten kommer nog därifrån.

Summa summarum vet jag ingenting.

Magens och bröstens putande i kombination med mitt tröstätande av mörk choklad efter varje plågsamt ingrepp (och varje spruta) gjorde att jag misstänkte en lätt viktuppgång. Inte för att det hade gjort så mycket, för jag är rätt så lagomsmal av naturen och långt ifrån alla hälsofaregränser både uppåt och nedåt, så ett par kilo hit eller dit gör varken till eller från, men jag gillar att ha koll. Så jag ställde mig på vågen. Den visade minus 1.5 kilo sedan IVF-starten. Viktnedgång. Lägsta noteringen sedan min tvådagarsgraviditet förra sommaren. Helt obegripligt. Jag ropade på min man och krävde ett utlåtande. Tyckte inte han att magen var större än vanligt? Och hur sjutton gick det ihop med en viktnedgång?
”Det kanske inte är magen som har växt, det kanske är resten av dig som har krympt”, föreslog han. ”Det skulle ju faktiskt förklara allting”. (Det var där jag fick skrattanfallet så att jag nästan kiknade). Sedan kom han på att han inte hade pussat magen på minst en halvtimme. Min ruvartillvaro är fylld av kärlek och glädje.

I min allmänna iver att hitta tidiga graviditetstecken blev jag lite nyfiken på när implantationen i livmoderslemhinnan sker egentligen. Wikipedia vet allt som vanligt. Om man litar på grafiken nedan, sker implantationen normalt under dag 8-9 efter befruktningen. Äggplocket räknas som dag 0 i detta schema, så jag är alltså på dag 6 nu. Om allt är som det ska har jag en eller två rejäla blastocystembryon i livmodern nu. Implantationen skulle kunna ske på torsdag eller fredag.

Befruktning av ett mänskligt ägg in vivo. Bild från Wikimedia Commons.

Befruktning av ett mänskligt ägg in vivo. Bild från Wikimedia Commons.

Våra embryon fick assisted hatching, eftersom höljet var precis aningen tjockare än önskvärt. Det betyder att embryologen lät en laser gnaga av en bit av ytterhöljet för att underlätta kläckningen. Mina småpotatisar kanske håller på att kläckas just nu. Med laserassistans! Tjolaho.

Mina två embryon, två dagar gamla. Dett övre har tre celler, det undre två. Båda har genomgått assisted hatching.

Mina två embryon, två dagar gamla. Det övre har tre celler, det undre två. Båda har genomgått assisted hatching, vilket syns tydligast på det undre embryot, där en bit av ägghöljet saknas i nederkanten.

14 svar till “Ruvardag 5. Allt är farligt.

  • Häftigt att du har bilder på dina småpotatisar!

   Bra info som vanligt. Vem behöver Wikipedia när man har Ebba, liksom 🙂
   Antar att på torsdag kommer du känna efter om du känner något stick?

   • Haha, tack, men jag har ju wikipedia som huvudkälla för det mesta… Jag hoppas att du tillämpar källkritikfilter även på det jag skriver. Jag kan också googla fel, även om jag försöker googla rätt. 🙂
    På torsdag ska jag nog försöka låta bli att känna för mycket. Äggstockarna har bråkat sedan sprutstarten, så det är mycket brus och lite signal just nu kan man säga. Ruvarlugn är melodin…

 1. MammaPappaEmilian

  Alltså detta är så jäkla intressant! Jag är sjuksköterska och min dröm är att få jobba inom ivf. Vet du hur man skulle kunna gå tillväga? Extrautbildning? Bra kliniker i malmö el sverige?
  Dessutom har jag tidigare velat äggdonera, nu är jag sugen på surrogat. Vi får se, på något sätt ska jag kunna hjälpa till.

  Bästa bloggen
  Mvh Sarah

  • Hej Sarah!

   Tack för berömmet! Kul att du gillar bloggen. Vad gäller hur man blir IVF-sköterska så har min man sagt allt någon av oss vet om detta, se nedan.

   Wilda Matilda har skrivit i sin blogg om att bli äggdonator:
   http://ivfdagar.blogspot.se/p/hur-blir-man-aggdonator.html ifall du letar mer information om det. Hon har många bra länkar. Äggdonatorer behövs!

   Surrogatmoderskap är än så länge inte tillåtet i Sverige såvitt jag vet, men jag har för mig att en lagändring håller på att utredas.

   ~Ebba

 2. Hej Sarah, ingen av oss är vårdutbildad så vi känner naturligtvis inte till exakt hur specialistutbildningar fungerar för sjuksköterskor. Men jag gissar att det borde vara någon gren av att utbilda sig till barnmorska, eller till specialistsjuksköterska inom gynekologi kanske. Kontakta studievägledaren på närmaste universitetssjukhus/vårdhögskola. Vi har heller aldrig besökt någon klinik i Sverige, bara i Tyskland, så där får du nog fråga någon annan.

  Sjuksköterskorna som vi träffar på vår klinik i Tyskland sysslar mycket med provtagning till exempel, ta hand om blodprover, sprutor, spermaprover och så, och så förstås sköta en massa administration och pappersarbete. Själva befruktningen i labbet sköts av embryologer, som har någon form av biologi- eller bioteknisk utbildning tror jag.

  Men vårdsystemet funkar lite annorlunda här, i Sverige har sjuksköterskor högre status än i Tyskland. En tysk sjuksköterska som är ihop med en bekant var väldigt nöjd med att flytta till Sverige och tycker att hennes arbete uppskattas mer där, lönen är högre i Sverige till exempel.

 3. Så sansad och klok.
  Jag halkade ur långsambubblan idag och fick peta in mig idag.
  Det är mycket trevligare inuti än utanför! 😉

  Jag kämpar varje dag mot impulsen att mejla kliniken med frågan jag glömde ställa:
  får jag krysta när jag sitter på toa eller är det att räkna som lika farligt som ”lyfta armarna över huvudet” och ”putsa fönster”?

  Uppskattar verkligen er underbara blogg!

  • Hahaha PRECIS det har jag också undrat över. 🙂 Man kan ju bli tossig. Jag bestämde mig för att det är nyttigare att krysta vid behov, än konsekvenserna av att låta bli…

 4. Ja, jag upplever det också som ett nyttigare alternativ.
  Och dessutom tidseffektivt.

 5. Ping: Ruvardag 7. Den rosa elefanten. | Ebbas potatisar

 6. Vad intressant inlägg!
  Favoriserar din blogg via bloglovein. Intressant att höra hur det fungerar i tyskland.
  Mvh. PiOmiO

  • Tack! Välkommen hit. Sjukvården är ju annorlunda i Tyskland, men upplevelsen av att vara ofrivilligt barnlös är nog tyvärr universell.

 7. Ping: Intet är som väntans tider? Fast nu handlar det mest om Google. | Ebbas potatisar

 8. Hej Ebba!
  Är så glad att läsa dina berättelser vägen till dina små potatisar. Jag själv har fått embryo transfer den 16/08 och försöker leva normal men det aldrig blir normalt. Man har rädsla över allt att om man duschar, städar eller handlar så kan man kanske förlorar sitt embryo. Mina bröst var så känsliga innan ET men försvinner då och då och spökar på kvällar. Ah! jag har städat idag för jag gillar inte ligga i sängen när överallt ser stökigt ut. Ibland glömmer jag att vi har gjort ET sen plötsligt får jag mensliknande smärtor så tankarna er tillbaka.
  väntan är värst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s