Är föräldrar viktigare än barnlösa?

I lördagens DN skriver Lena Andersson om samhällets och kulturens syn på föräldrar respektive barnlösa, där de förstnämnda anses mer skyddsvärda och med större rätt till liv än barnlösa, just på grund av sitt föräldraskap. Lena Andersson ger flera exempel, bl.a. en polismans väldelade facebookstatus under Husby-kravallerna. Han skrev att polismännen i bilarna som utsätts för stenkastning är helt vanliga farsor som ska hämta på dagis. Just detta, att de har barn på dagis, är alltså argumentet för att de ska slippa livsfarlig stenkastning. Att de är tänkande, kännande människor är inte nog. De är föräldrar, och därför ska de skonas.

Lena Andersson påpekar det orimliga i denna hållning och sätter därmed fingret rakt på en gnagande punkt i samtiden: Att vara förälder anses viktigare än att bara vara en människa utan barn. För barnlösa är detta naturligtvis en förolämpning. För alla människor är det orimlighet. Vi kan inte värdera människolivs vikt efter hur betydelsefulla individer är för andra i närheten. Att göra en sådan värdering för oss omedelbart bort från människolivets okränkbarhet. Hur vällovligt vi än börjar, kommer vi raskt att hamna i fascistoida tankegångar: Är en bankdirektörs liv viktigare än en hemlös? Har en cancerforskare större rätt till liv än en förståndshandikappad? Det finns ingenting relativt i livets okränkbarhet. Om en förälder har mer rätt till liv än en icke-förälder, är varje levande människas rätt till liv inte längre absolut, utan förhandlingsbar.

Lena Andersson är frivilligt barnlös. Jag är ofrivilligt barnlös. Många gånger tycker jag att hon har uttalat sig korkat och empatilöst om ofrivillig barnlöshet (eftersom hon ofta begår misstaget att tro att det som gör henne lycklig – ett liv utan barn – automatiskt skulle göra även andra lyckliga, vilket hon naturligtvis inte kan veta) men i den här krönikan sätter hon fingret rakt på en värkande punkt i kulturen. Om föräldrar är mer värdefulla än icke-föräldrar, kan vi ofrivilligt barnlösa lägga till ytterligare en rad i listan över bördor att bära. Inte nog med att saknaden av ett barn värker i oss dagligen, vi skulle inte ens ha samma rätt till liv och hälsa som föräldrar.

Jag vägrar acceptera det. Varje människa har en absolut rätt att fortsätta sitt liv, utan våld eller misshandel. Även vi som är oförmögna att skapa nya liv utan hjälp.

Annonser

11 responses to “Är föräldrar viktigare än barnlösa?

 1. Håller helt med! På mitt jobb är det nästan som att man förväntas att jobba extra om någon annan blir sjuk med hänvisning till ”Du har ju inga barn”. Då kan man inte direkt kontra med ”Nä, jag lyckas tyvärr inte” och så berättar man om sin behandlingsplan och alla hormoner man stoppar i sig för att lyckas…

  • I Sverige har man på olika sätt länge strävat efter att underlätta för föräldrar att kombinera yrkesliv med familj. I politisk mening är ju det en riktad prioritering av föräldrar, eftersom barn är bra för samhället (vem ska annars hålla hjulen i rullning när vi är pensionärer). Vissa typer av åtgärder som idag riktas mot föräldrar skulle kanske också kunna utformas så att de gynnar andra också, typ kollektivavtal, arbestidslagstiftning, semester o.s.v. Men egentligen handlar inte Lena Anderssons text om det, utan snarare hur man ser på människolivets värde sig. Vem som får gå i livbåten först.

  • Hej T! Cred till dig för det bästa bloggnamnet! 🙂
   Jag förstår din frustration, för jag blir också irriterad när jag blir särbehandlad p.g.a. barnlösheten. Men precis som min man påpekade är det ju i grunden bra att man kan förena föräldraskap och yrkesliv. Hoppas att du får övertidsersättning och kan göra något roligt för pengarna!
   Lena Anderssons text handlade om människans existensberättigande. Jag HAR lättare att arbeta över en timme en vanlig tisdag än en person som måste hämta på dagis innan det stänger klockan 17. Men jag är inte mindre (eller mer) värd som människa för det. Det var så jag menade.

 2. Yepp, detta är satt i system. Föräldrar sparar strategiskt FP-dagar för att plocka ut dem när det minst passar på jobbet och tvinga andra ”barnlösa” slita på både midsommarafton och julafton. Och det är så syyyynd om dem etc etc. VAB talar jag ju inte ens om, det är pest. Men framför allt som du säger, att vara förälder är en NORM. Om man inte är det är det ju så himla konstigt. Kan du inte? Nämen så synd om dig. Vill du inte? Oj, vad är det för fel på dig. Varför måste man identifiera sig som mamma/pappa när man bara är en individ? Jag blir inte mer korkad bara för att jag blir förälder, det verkar ju en del tro också…

  • Personer som tar ut föräldrapenningsdagar i akt och mening att sabotera för sina kollegor hade nog hittat sätt att vara till besvär även utan barn… Jag gillar att man kan förena yrkesliv och föräldraskap i Sverige. Det är betydligt svårare i Tyskland, där mammor förutsätts vara hemmafruar. VAB och föräldrapenningsdagar är en förutsättning för yrkesverksamma föräldrar, som ju annars skulle tvingas jobba deltid, om de alls kunde jobba. Om barnlösa ständigt tvingas arbeta jul och midsommar låter det mer som ett arbetsledningsproblem. Man behöver ju inte ha barn för att vilja fira jul med andra människor, på rätt dag.
   Att människor identifierar sig som föräldrar – tja, en del identifierar sig med sitt yrke, sin bostadsort eller sin politiska tillhörighet. Det viktiga är väl att slippa bli identifierad av andra som något man inte tycker är relevant? (”Barnlös” till exempel).
   Lena Anderssons, och i förlängningen min, poäng är att människors värde inte avgörs av huruvuda de är föräldrar eller inte. En barnlös har exakt samma existensberättigande som en förälder. Den som är bäst på jobbet är inte mer värd som människa än en förtidspensionerad. Om vi sätter igång att värdera människor, på någon skala, har vi lämnat principen om varje människas absoluta rätt till liv. Det blir en otäck värld.

 3. Usch vad jag ogillar sånt där!
  På ett av mina tidigare jobb (det var i butik) så fick man aldrig ledigt över högtider som jul eller midsommar om man inte hade barn, för de med barn skulle få den ledigheten. Dessutom så fick man alltid komma i sista hand när det gällde att bestämma semesterveckor. ”Men du har ju ingen familj” lät det.
  Så det räknas inte att man har sin sambo? Är inte det familj?

  Bra skrivet Ebba!!

  • Ooohhh, vilket arbetsledningsproblem. Att ge föräldrar till skolbarn ett visst litet företräde till åtminstone några veckor under sommarlovsmånaderna skulle jag kanske kunna acceptera, men att alltid tvingas jobba helg och obekvämt, nej det är inte okej.
   Vad jag tycker om ”men du har ju ingen familj” har jag skrivit om, argt och långt:
   https://ebbaspotatisar.wordpress.com/2013/08/19/om-irritation-och-familj/
   (f.ö. kan ju även singlar vilja planera sin semester, med kompisar eller föräldrar exempelvis).
   Men inlägget handlade egentligen om människors rätt till liv (och allmänna existensberättigande). Där man inte kan bedöma människors rätt till liv på en relativ skala, eftersom människolivet måste vara absolut okränkbart och allt annat blir ett väldigt otäckt sluttande plan mot en riktigt otrevlig värld. Föräldrar är inte bättre människor. Och inte sämre heller. Vi är alla människor.

 4. Ja, det hon (och du/ni) sätter fingret på är just att vi alla är lika mycket värda som människor oavsett vad vi presterar, vilket ansvar vi har för andra eller hur älskade vi är. Jag kämpar med känslan av att vara mindre värd som ofrivilligt barnlös och snart 40 ofta (mot bättre vetande) därför var det skönt att läsa en rationell krönika om det oförnuftiga i det.

  • Alla människors lika värde, ja… Många glömmer bort det när man pratar om baaaarnen.
   Barnlös, inte värdelös. Kom ihåg det!

 5. Tack för en bra blogg och inlägget ovan! Det är första IVF här och de sista veckorna är fruktansvärda så tack för distraktion ovan! samt info om lutinus m.m.. Då vet jag att det är så här det ska va…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s