Om manlig barnlängtan i Dagens Nyheter

Jag har ju ganska länge tjatat om vikten av att även se männen i infertilitetsdiskussionerna. Därför tycker jag att det är fantastiskt bra att Dagens Nyheter just nu har en artikelserie om det manliga perspektivet på ofrivillig barnlöshet. En del av artiklarna är litet intetsägande för oss som är veteraner i IVF-världen, men jag uppskattar intervjuerna med experter, speciellt den brittiske doktoranden Robin Hadley som har undersökt barnlösa brittiska mäns hälsa, samt barnmorskan och forskaren Marianne Johansson som har studerat ofrivilligt barnlösa mäns upplevelse av infertiliteten.

Artikelserien nämner även att dålig spermakvalitet kan vara en indikation på underliggande sjukdom och att män ofta undersöks för lite i utredningarna (vilket jag har bråkat om tidigare och som inte var nytt ens då).

Bra att diskussionen förs i en av Sveriges största dagstidningar. Synd att vi har så lång väg kvar att gå innan vi når en jämställd fertilitetsvård. Så outsägligt sorgligt att infertilitet fortfarande ses som skamligt, för män såväl som för kvinnor.

Alla ofrivilligt barnlösa män – stå på er! Er barnlängtan ska tas på allvar, liksom era eventuella hälsoproblem. Allt annat vore en skam för ett rikt civiliserat land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s