Radiotips

Handboken i kritiskt tänkande är inte nedlagd, bara lite försenad p.g.a. brist på semester och livet i allmänhet. I väntan på att jag ska få ändan ur vagnen och skriva klart nästa del passar jag på att tipsa om det bästa sommarpratet jag hört hittills i år:
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare. Hon pratar om kvinnor i forskarvärlden, speciellt Sveriges första kvinnliga docent, om faran med ovetenskapliga råd till gravida och ammande och om varför bajs är brunt. Jag älskade det, varenda minut.

Lyssna, lyssna!

Artikeln hon nämner, den som visar att kvinnor systematiskt missgynnades vid tilldelning av forskaranslag i medicin, är publicerad i Nature och finns online. Tyvärr måste man vara prenumerant för att läsa hela artikeln, men det borde gå att få tag på den på bibliotek. Hon gjorde revolution. Jag blir så glad av att tänka på det.

Världen blir lite bättre för varje dag, för att det finns bråkiga människor som Agnes Wold, som gräver runt och ställer frågor och bekämpar fördomar med fakta och forskning.

Annonser

7 responses to “Radiotips

 1. Instämmer, superbra sommarprat!

 2. Att slå sig fram som kvinna inom forskningen är onekligen inte lätt. Jag blir så trött på diskussionen som man hör år efter år om varför det är så få kvinnliga professorer när antalet doktorander till huvudsak är kvinnor. Förklaringen är delvis att de gamla stötarna är i princip uteslutande män men det är långt ifrån hela sanningen. Om det hade varit förklaringen hade antalet docenter varit jämnt fördelat mellan könen och så ser det ju inte riktigt ut.

  • Det var ju det som var så briljant med det Agnes Wold gjorde. Hon räknade. Och hårda siffror brukar vara svåra att bortförklara.
   Man kan ju göra samma sak med andelen kvinnliga professorer som är runt 65 år nu. Hur många kvinnor disputerade för 35 år sedan? Stämmer andelen disputerade kvinnor ca 1980 med andelen professorer nära pensioneringen nu? Skulle inte tro det.
   ”Det ordnar sig” brukar inte funka så bra när det gäller jämställdhet…
   Arbetar du själv inom högskolevärlden?

 3. Män väljer oftast män. Kvinnor väljer också oftast män. Det handlar om att mannen är norm i samhället. Det finns mycket arbetslivsforskning på det! Ett förslag för att bryta maktordningen och ta vara på all komår

 4. Kompetens är kvotering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s