Livet (det vanliga) och IVF nr 3

Jo, vi lever, trots brist på aktivitet i bloggen. Ber om ursäkt för obesvarade kommentarer, obesvarade mejl och ogratulerade graviditeter.

Vi har bara varit lite upptagna, med livet, det där vanliga, som pågår oavsett om man är kompakt ogravid eller inte. Jobb, inreda nya bostaden, mera jobb, träffa vänner eftersom vi nu återigen bor i samma land, massa mera jobb. Veckorna går och i morgon är det andra advent. Ser man på.

Men vi har hunnit med lite i fertilitetsvärlden. För ett par månader sedan fick vi kontakt med Dr H på en fertilitetsklinik. Han kastade ett getöga på våra tyska journaler och konstaterade i rask följd att
– min mans spermier inte alls är så dåliga, speciellt inte efter ”swim-up”,
– att ICSI kanske inte alls är nödvändigt för oss, utan att vanlig IVF borde gå bra,
– att jag har mycket god äggreserv,
– att jag nog har stimulerats lite för svagt,
– att det är konstigt att jag aldrig har varit gravid.

”Jag vill göra äggplock under narkos” sa jag. Dr H blängde på mig och sa att narkos är skadligt för mig, så det kommer inte på fråga. Ja, jamendåså.

Eftersom vi är lite snåla efter tiden i Tyskland och inte känner oss jättepigga på att betala 30000 kr till om vi inte måste, tog vi kontakt med vårt landsting också. Vi hade läst i lokaltidningen om vårdkris och permanent pengabrist och vårdköer och elände, så vi hade inga höga förhoppningar. Men remissen behandlades snabbt och vips fick vi tid på sjukhuset i en stad nära oss. Där träffade vi Dr K, som var snabb och effektiv som få. Hon kastade ett kvarts getöga på våra tyska jornaler, vi snackade lite skit om tyskt kristdemokratiskt fertilitetsvårdshat och därefter upprepade hon i allt väsentligt vad Dr H hade sagt, förutom att hon inte vill stimulera mig så mycket mer än senast. Med min äggreserv och tendens till PCO är jag tydligen en högriskpatient för överstimulering. Jag nämnde Dr H:s uttalande om att jag borde ha varit gravid vid det här laget, men Dr K bara avfärdade det med en axelryckning. ”IVF är ett lotteri. Ibland tar det lång tid att hitta vinstlotten”. På det hela taget var hon extremt positiv och tyckte att vi hade bra förutsättningar. Jag tänkte att hon var som Dr B, vår tyska fertilitetsläkare, nog kommer att bli om 20 år.

Dr K skrev raskt ut recept på Gonal-f, orgalutran och lutinus och sa glatt ”Du skulle kunna börja med sprutorna idag, men då hinner vi inte plocka äggen före jul, så du får börja i januari istället”.

Börja redan idag? Eller i januari?

Jag är en långsam människa. Jag måste få vänja mig vid saker och ting. Det kändes som en lättnad när hon sa att de nog var lite överbokade i januari trots allt, och att februari var bättre.

Sprutstart i februari. Ja jösses.

Hej svenska landstingssjukvård. Hej högkostnadsskydd. Jag har saknat er.

Hej IVF nummer 3. Jag kan inte påstå att jag ser fram emot nya sprutor och äggplock, men det känns ganska bra, trots allt.

Annonser

15 responses to “Livet (det vanliga) och IVF nr 3

  1. Välkommen tillbaka :]. Tummarna hålls för såväl fler uppdateringar som för behandlingen och IVFet!

  2. Roligt att få läsa detta. Kör på!

  3. Härliga nyheter, massa pepp nu!

  4. Heja heja! Härligt när landstingsvärlden imponerar och skönt med lite skattefinansiering.

  5. Spännande!! Lycka till 🙂
    Kram

  6. Massor av lyckönskningar inför nästa IVF-omgång och njut av jul- och nyårshelgerna!

  7. Åh som jag håller tummarna för er! Har lite på känn att 2015 kommer att bli ett magiskt år. Det är nu det vänder!

  8. Pingback: Som en äggsjuk höna | Ebbas potatisar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s