Lutinus-gnäll (ruvardag 2)

Dagen efter återföringen innebär tredje Lutinusdagen. Jag får Lutinus som progesteronstöd i lutealfasen. Progesteron minskar risken för tidiga missfall. Jag är för att minska risken för tidiga missfall. Men jag är mot Lutinus.

Lutinus tas vaginalt i tablettform, tre gånger om dagen. Redan där började jag sura. Ska jag ta vaginal medicin på jobbtoan?

Sedan började jag med medicinen. Tabletterna är ganska stora och förs in med hjälp av en speciell applikator, en sorts pinne. Tabletterna är torra och suger åt sig fukt. Mina slemhinnor blir torra och sköra av IVF-mediciner. Det är ingen bra kombination.  Inget bra alls faktiskt.

Sen blir det kladdigt av Lutinus. Jag begriper inte hur mina torra slemhinnor kan vara kladdiga, men så är det.

Den tredje aspekten är att Lutinus, som alltså innehåller ett hormon, rinner ut i trosskydd och trosor, som slängs i vanlig papperskorg respektive tvättas i vanlig tvättmaskin. Man ska inte slänga hormonpreparat i papperskorgar eller spola ut det i avloppet. Hormonpreparat ska lämnas till närmaste apotek för säker destruktion. Men något säger mig att de inte vill ha mina begagnade trosskydd… Så vad sjutton kan man göra? Hej jag heter Ebba och jag är ofrivillig miljöbov.

Förresten, hur uttalar ni Lutinus?
LU-tinus?
Lu-TIN-us?
Lutin-US?
Jag lutar åt det sistnämnda, helst med kort första stavelse. Det låter fjantigast och jag kan ju uppenbarligen inte ta det här på riktigt allvar.

18 svar till “Lutinus-gnäll (ruvardag 2)

 1. Lutinus, med betoning på första eller näst sista stavelsen, skulle jag säga. Inte på sista.Visst har väl någon på något läkemedelsbolag varit och kikat på latinet. Men det är ju inte när man tar ordet i sin mun som det blir problematiskt…

 2. jag skulle nog säga som förstämda alternativet. Detta är inget jag hört om men börjar genast googla runt.

  Jobbig situation, en vill ju inte vara en miljöbov eller vara med om krånglet men såklart vill en minska risken för tidiga missfall.

 3. Det går bra att slänga medicin (även hormon) i vanliga brännbara soporna. De brinner upp i den temp som sopor bränns i. Spola ner i toan eller tvättmaskin är ju inte så bra men vad ska man göra.

  • Bränna känns ju mer stabilt än att spola ner i toan helt klart. Jag är bara inte säker på att allt som slängs i ”brännbart” verkligen eldas upp. Om det hamnar på ett sopberg läcker det ut i dagvattnet… Ajaj.

 4. LU-tinus, som mina läkare uttalar det. Folk säger nog olika. Betoning på u.

  Håller med till 100% om allt du skriver. Har kört lutinus sedan torsdag och är redan så öm och trasig att jag knappt får in tabletten längre. Och kladdigt är det. Förstörde både trosor och vännernas lakan i helgen 😦

  Fast, jämfört med progesteron mic väljer jag lutinus alla dagar i veckan. Progesteron mic har ingen stav, och det är en smältande sup istället för tablett. Förstörde säkert 10 trosor varje behandling när de bara skrev ut suppar istället för lutinus. Lutinus går lättare bort i tvätten. Progesteron mic gick aldrig bort utan var kladdigt och fett efter tvätt. Mysigt..

  • Isch vad otäcka mediciner det finns. Ska undvika de där micarna… Själv har jag provat crinone, med traumatiskt resultat, och Progestan (vaginaltabletter, ok) och nåt jox som jag svalde vid frysförsök.

 5. Jag använde bindor istället för trosskydd. Annars blev ju till och med byxor förstörda.

 6. Alltså din blogg, jag gillart! Kämpa på :).

 7. Hoppas att du mår så bra som du kan just nu Ebba 🙂

  Nu är jag också ruvare.

 8. Varför får ni inte crinone istället? Alla hatar lutinus men crinone var inte så farligt och behövde bara tas en gång om dan. Och jag blev på smällen.

  • Jag fick crinone under mitt första IVF. Det funkade bra tyckte jag. Det rann inte ens speciellt mycket och jag förstod inte varför alla gnällde om kladd. Det var ju som alldeles vanliga flytningar. Jag behövde inte ens trosskydd.
   Sedan kom blodet. Och inte nog med det, en knytnävsstor blodig boll hoppade ur min slida den första blödningsdagen. Att en stor blodig klump ramlar ur kroppen när ens första IVF just har misslyckats är minst sagt traumatiskt. Eftersom jag är som jag är, fiskade jag upp klumpen ur toaletten och mosade den, för att försäkra mig om att det inte fanns några små fingrar eller tår i den. Det var bara crinone med mensblod på utsidan. All kräm som jag hade tagit under två veckor hade ystat ihop sig till en boll i slidan som halkade ut när blodet tryckte på. Min läkare föreslog crinone den här gången och jag tackade nej… Jättebra om det funkade för dig! Men jag vill liksom inte hantera den blodiga bollen igen.
   I följande IVF:er har jag testat andra saker. Favoriten var tabletter som jag svalde (frysförsöket i IVF1). Noll kladd och lätt att ta på jobbet. P-piller innehåller ju progesteron, så jag förstår inte varför man måste ta medicinen vaginalt när det är så jobbigt. Det är ju uppenbarligen möjligt att ta progesteron oralt. Jag får ta upp det med läkaren om det blir frysförsök av det här.

 9. Åh fy, då förstår jag. Hoppas hoppas på ett + för er idag!

 10. Ping: Progesteronprovning | Ebbas potatisar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s