Progesteronprovning

Jag börjar ju bli en sådan här veteran i IVF-sammanhang. En av dem som har gjort massor av försök och testat olika varianter av medicin. Eftersom jag har gnällt en del över Lutinus här i bloggen tänkte jag sammanställa alla progesteronvarianter jag har provat och vad jag tycker om dem.

Progesteron ges oftast i samband med IVF och andra assisterade befruktningar för att hjälpa kroppen att upprätthålla en graviditet. Progesteron börjar oftast ges någon dag före embryoåterföringen och ges en bit in i graviditeten (eller till ett minus). Om progesteronnivån är för låg kan det leda till tidiga missfall. Hos en del kvinnor är detta skälet till att graviditeter inte fullföljs.

Det här blogginlägget beskriver mina personliga upplevelser av olika progesteronpreparat och är ungefär lika objektivt som en vinprovning, d.v.s. inte ett smack, men det kanske intresserar någon. Det är också ganska geggigt. Känsliga läsare varnas. Progesteron tas ofta vaginalt. Om du inte tål att läsa om det rekommenderar jag resten av internet istället.

Okej? Okej.

Under färskförsöket vid IVF 1 fick jag progesteron i form av Crinone. Det är en vaginalkräm som kommer i plaströrsapplikatorer. Man för in röret i slidan och klämmer ut krämen. Det är lite meckigt, men jag behövde i alla fall bara göra det en gång om dagen. Det blev lite rinnigt och slabbigt, men inte så farligt och jag förstod inte varför alla gnällde så mycket. Sedan blev det minus och blodet började rinna. På kvällen 14 dagar efter äggplocket hoppade plötsligt en knytnävsstor blodig klump ur min slida. Jag fick givetvis panik (för om man har hoppats att man är gravid och så ramlar en blodig klump ur kroppen så tänker man ”missfall” och räknar inte storlek på eventuella embryon sådär i ett nafs). Eftersom jag är som jag är fiskade jag upp klumpen ur toaletten och mosade sönder den. Det var inget missfall, lyckligtvis, det vara bara all Crinone, ihopystad till en stor klump som halkade ut när blodet började trycka på. Men upplevelsen var djupt obehaglig och jag vill inte använda Crinone igen.

Vid frysförsket som följde på IVF1 fick jag progesteron i tablettform istället, att ta oralt. Duphaston  heter preparatet och det är ett konstgjort progesteronliknande hormon, dydrogesterone (progestin). Kroppen kan ta upp det via mag-tarmkanalen, mycket trevligt om man inte vill mecka med vaginala mediciner. Ebba gillar. Under detta försök fick jag ett jättesvagt plus som försvann nästa dag. Eftersom det är det närmaste jag har varit en graviditet på dessa sex långa år får det ses som en framgång. Jag har inga skäl att tro att det var just duphastontabletterna som orsakade det svaga plusset, men de verkar ju inte vara abortpiller i alla fall.

Vid IVF2, både färskförsöket och frysförsöket med blastocyst, fick jag vaginaltabletter av märket Progestan. Det verkar vara något sorts ”naturligt” progesteron som huvudsakligen ges till kvinnor i kimakteriet. Tre ärtstora piller två gånger dagligen skulle in i slidan i alla fall. Inte helt behagligt och rätt meckigt. Geggigt som tusan blev det dessutom, och kladdet genomgick någon sorts kemisk reaktion med mina svarta byxor och färgade mina trosor lila(!) Inte blev jag gravid heller.

Och nu vid IVF3 har jag fått Lutinus, mandelstora vita tabletter som förs in i slidan tre gånger om dagen med hjälp av en applikator. Det här var den absolut värsta sorten för mig. Tabletterna är torra och sträva och dessutom stora. Att trycka in dem i slidan tre gånger om dagen är ingen höjdare kan jag säga. Det är så illa att jag till och med skulle föredra Crinone-traumat framför Lutinus en gång till. Crinone-traumat varade bara i tio minuter. Lutinus är veckolånga plågor.

Ebba rekommenderar: Oralt syntetiskt progesteron, för att slippa sveda, smärta och kladd. Det är visserligen inte natuuurligt, men skitsamma. Något som funkar räcker för mig. Din läkare kanske har skäl att ge dig Lutinus snarare är tabletter att svälja, och då bör du lyssna. Själv tänker jag be om alternativ till Lutinus nästa gång och hoppas att det finns något bra på den svenska marknaden.

Annonser

11 svar till “Progesteronprovning

 1. WildaMathilda

  Åh, allt detta klet!
  Men jag kan tipsa om Utrogest som knappt kladdar ett dugg och som också kan tas oralt. Jag har kört på en kombination med oral användning endast kvällstid.
  Jag tror att det numer är möjligt att få ut dessa tabletter även i Sverige. Läste om det här:
  http://www.fertilitetsguiden.com/atgarder/lakemedek.php
  Lycka till!

  Kram

 2. Tack för info, om så subjektivt! 😉 men det är väl det i bloggar?! 😉 allt handlar ju om upplevelser egentligen 🙂 Jag har bara testat än då länge lutinus och det var typ den värsta delen av behandlingen tyckte jag… Hrm. Kladdigt, gravid känningar nästan direkt, flyttade fram min mens så jag hann tro på kroppen att jag var gravid! Men icke sa nicke- stort fett minus på grav test och efter jag slutat med tabletterna tog det tre dar sen kom mensen igång. Så var det för mig. Nu står jag inför spray start för andra färska ivf ( gjort en färsk och en fryst) och det jag bävar mest inför är faktiskt progesteronet .. . Nåja hoppas såklart det blir ett BRA resultat av spray och sprutor med äggen med!!! 😉 Men att ta progesteron oralt vet jag inte riktigt… Har en tarmsjukdom och då kanske mer hela tarmen påverkas… Det där med ” blodklumpen” lät ju inte så trevligt precis, hua. Ja en del får man helt klart stå ut med på denna stormande resa! 😉 eller hur tjejer?!!

  • Jag vill ju inte skrämma någon att avstå Crinone. Jag verkar ju vara den enda i hela bloggosfären som råkat ut för något liknande. Har du en tarmsjukdom låter medicin att svälja som en dålig idé. Din läkare kan nog ge bra råd.
   Lycka till med spraystarten och nästa försök!

 3. Femte återföringen för mig ser också ut att gå åt fanders.

  Jag har hört talas om någon som heter EmbryoGlue som ges i samband med att embryot sätt in. Något du känner till?

  Tack din blogg!

  • Vet att Falun kliniken använder embryoglue men de verkar bara använda det till blastocyster? Ring och kolla. Tror kanske andra privatkliniker kan ha det..,utlandet känner jag inte till men utlandskliniker har dock massa mer kunskap än Sverige. ..det är iaf min upplevelse efter allt jag läst om klinikerna i bland annat Riga och Aten. Är själv intresserad av embryoglue då jag genomfört 2 ivf med bra äggskörd och fina embryon. Däremot bara minus på testdagen 😯 nu är också planen att kolla närmare på mannens spermier , köra Dna-fragmentering. Även koll av min livmoder är på tapeten.

   • Lycka till med nästa behandling!
    Jag är inte så övertygad om att utländska privatkliniker har en massa mer kunskap än de svenska. Varje klinik som erbjuder akupunktur åker direkt upp på min varningslista, exempelvis. Jag vill gärna se de peer-reviewade dubbelblinda studierna först. Den klinik som erbjuder mest vet inte mest, nödvändigtvis. De kanske bara vill sälja mest. Å andra sidan finns det gott om konservativa landstingspolitiker av alla politiska färger som gärna sparar på våra ”lyxproblem” här hemma, känns det som. Morr.
    Kräv behandlingar som verkligen fungerar säger jag. Evidensbaserat är da shit.

  • För varje minus går jag sönder. För varje minus hatar jag alla i hela världen för att de inte sörjer som jag. Och efter varje minus skrapar jag ihop resterna av mig själv och fortsätter, för det finns inget annat att göra. Jag lider med dig!
   Embryoglue har jag ingen erfarenhet av. Men jag googlade lite 🙂 Precis som Anki skrev så använder kliniken i Falun EmbryoGlue,
   http://www.ivfkliniken.se/falun/ivf-lab/embryoglue/
   Jag letade efter studier som stöder användandet av EmbryoGlue, men PubMed gav mig inga sådana. Jag hittade tre PubMed-publikationer under 2010-talet:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22455744
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25151028
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22675945
   I *ingen* av dessa studier förbättrade EmbryoGlue chansen att bli gravid. I den sista studien jag länkar var det till och med lägre chans att bli gravid för kvinnor som fick EmbryoGlue. Ooops. Men där står det inte hur många kvinnor som deltog. Och jag kan bara se abstract, alltså sammanfattningen. Och jag har inte ägnat jättemånga minuter åt det här, så jag kan ha missat saker. Och jag är inte läkare. Och Falun-kliniken hävdar att det finns studier som stöder användningen av EmbryoGlue. Du vill nog prata med din läkare. Fråga efter forskningsläget. Lycka till!

   • Rättelse: en av studierna ovan stöder användning av EmbryoGlue (jag läste för snabbt). Men en ser ingen skillnad och en verkar se att EmbryoGlue försämrar chanserna att föda ett levande barn. Jag vet för lite om medicin, och jag kan inte läsa artiklarna, så jag vet inte om någon av studierna är mer pålitlig än de övriga. Någon läkare som kan kommentera?

 4. Vi gör vår tredje ivf nu och de tidigare gångerna har jag kört Crinone och tyckt att det funkat bra. Nu hade min läkare skrivit ut Lutinus istället, men efter att ha läst det här inlägget så frågade jag om jag inte kunde få Crinone istället eftersom jag haft det tidigare och varit nöjd med det. Då sa hon bara att ”nuförtiden kör ALLA med Lutinus, ingen läkare skriver ut något annat”.

  Det har gått några år sedan vi gjorde ivf förra gången, men har verkligen Crinone dömts ut på bara några år? Ska verkligen Lutinus vara så mycket bättre? Vi har ny läkare så jag kan inte låta bli att fundera på om det är hennes personliga preferens, fast vi har samma klinik.

  • Ojdå? Ja, jag har ingen aning. Jag invandrade nyss. Kanske är Lutinus billigare? Det är det enda jag kan tänka mig. Jag läste biverkningslistan för Lutinus. Hualigen.
   Från min begränsade och högst anekdotiska erfarenhet kan jag säga att jag tror att Lutinus ger större progesterondos. Med Crinone började jag blöda klarrött blod 14 dagar efter äggplocket. Med Lutinus blev det bara lite brunt gegg och det klara blodet kom först när jag slutade med Lutinus. Så i termer av att hindra blödningar verkar Lutinus vara bättre. I alla fall för mig, i alla fall i det enda fall jag använt vardera preparatet.
   Men jag får fysiskt ont av Lutinus så jag tänker bråka om saken nästa gång. För den som bara tycker att Lutinus är kladdigt kanske bråkskälen är färre. Crinone kladdar ju också.
   Lycka till med din behandling!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s