När Ebbas potatisar blev LITTERATUR

Vi har ju skrivit en del här i bloggen, min man och jag. Det har handlat om att sätta ord på våra känslor inför barnlösheten, beskriva behandlingarna, diskutera vetenskap och ovetenskap i fertilitetsvärlden och helt enkelt orka med den livskris som infertilitet innebär.

Vi tänkte inte att vi skrev litteratur.

Men så påpekade Ullah (tack!) i en kommentar att vår blogg faktiskt är omnämnd i en litteraturvetenskaplig tidskrift, LIR.journal, där litteraturvetaren Katarina Bernhardsson har skrivit en artikel med rubriken ”Berättelser om brist. Bloggar om ofrivillig barnlöshet” i vilken hon analyserar hur heterosexuella kvinnor beskriver sin barnlöshet i tre olika bloggar. Ebbas potatisar är en av dem.

Alltså, mina texter har blivit analyserade. Det här är det märkligaste som har hänt mig på länge. Jag har blivit analyserad! Av en litteraturvetare! Jag blev riktigt upplivad av att läsa artikeln.

Bernhardsson jämför mitt perspektiv på barnlösheten med det som återfinns i två andra bloggar (Solig och Alltidmedmig – inga länkar ges). Om Ebbas potatisar skriver hon bland annat ”Hon ger tydligare uttryck för inte bara sorg utan också ilska och frustration, och hon strävar efter att tala till – och ibland kanske för – ett kollektiv. Dessutom skriver hon ofta humoristiska och satiriska inlägg.” (s 45-46).

Sagt av en litteraturvetare, så det så!

Bernhardsson är mycket tydlig med de etiska övervägandena i sin analys – det här är ju texter som inte var menade för litterär kritik – och det märks i hennes språkval. Det finns inga ord av kritik, bara ett analyserande av perspektiv och funderingar.

Läs gärna hennes artikel (länkad ovan)! Förutom blogganalyserna innehåller den även en intressant diskussion om barnlöshet i vår tid och hur man talar om det i offentligheten.

Min man läste också med stor förtjusning, men surade lite när han upptäckte att han blivit förpassad till en fotnot. Å andra sidan anar man att Bernhardsson har läst väldigt många bloggar innan hon valde ut några enstaka inlägg från tre bloggar för att illustrera sina teser, som främst handlar om heterosexuella kvinnors berättelser.

En sådan dag. Recenserad.

PS. Hur det är med mig och lillpotäten? Jo, vi lever. Lillpotäten sparkar. Ångesten kommer i sjok, men mer och mer sällan. MVC:s psykolog är sympatisk. Jag sover gott om natten. Lillpotätens pappa är lycklig och pussar magen. Jobbet är stressigt, vilket är bra för då hinner jag inte noja över annat. En dag i taget och snart är det jul.

Annonser

3 responses to “När Ebbas potatisar blev LITTERATUR

  1. Så jättehäftigt! Gott att ni mår bra 💚
    Kramar

  2. Härlig lärorik uppdatering tänkt mkt på er.Ha en fin Lucia.

  3. Visst är det roligt! Jag blev också upplivad när jag hittade det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s