Om Ebbas potatisar

Ebbas potatisar handlar om ofrivillig barnlöshet och den långa vägen till vår älskade dotter, här i bloggen kallad Lillpotäten, född i mars 2016 efter många prövningar och ännu fler hormonsprutor. Vi som skriver är Ebba och Ebbas man, två 30-plussare, tidigare bosatta i Tyskland, numera återinvandrade i Sverige.

I Tyskland genomgick vi fertilitetsutredning (diagnos manlig subfertilitet – få spermier som simmar i cirklar och dör kan man kalla det på vardagssvenska) och därefter två kompletta IVF-behandlingar med mikroinjektion av spermier direkt i äggen (ICSI). Två äggplock ledde till sammanlagt 19 ägg, varav 11 blev befruktade. Totalt 4 återföringar hann vi med i Tyskland, två med färska embryon och två med tinade, vilket resulterade i noll barn.

I Sverige har vi gjort ett nytt IVF-försök hos vårt landsting. Sprutstart för IVF nr 3 var i februari 2015. Det ledde till 17 ägg, varav 14 befruktades, hälften med ICSI och hälften med vanlig IVF. Färskåterföringen i mars 2015 blev minus, men hela fem embryon klarade sig till frysen.

Ett av dem, en blastocyst, återfördes den 1 juli 2015, och blev ett mirakulöst plus, som blev en stabil graviditet, om än med komplikationer. I slutet av mars föddes äntligen vår älskade Lillpotät med akut kejsarsnitt. ❤

Under tiden av förtvivlan, längtan och hopp försöker vi hålla ett vetenskapligt perspektiv på vad det är som händer med oss. Ibland blir bloggtexterna utläggningar om fertilitetsforskning. Ibland blir det blod och tårar. Ibland blir det ren och skär ilska. Emellanåt blir det en potatis. Och efter många år av blod och tårar blev det en levande bäbis.

”Potatisarna” i bloggnamnet är allt som syns genom ultraljudsundersökningar. Äggstockar och en tom livmoder i början. En levande vinkande Lillpotät under graviditeten. Kanske annat så småningom.

Bloggen är anonym, för den handlar om djupt personliga ting. Än så länge vill vi låta det vara så.
Vill du komma i kontakt med oss? Lämna en kommentar, eller mejla Ebba på ebbaspotatisar snabela gmail punkt com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s